Samlingarna

Spelmansförbundets samlingar har ett eget rum på hemsidan. Där finner du ett urval ur våra samlingar: noter till tusentals låtar, foton, klipp, spelmansbiografier, inspelningar mm. Här hittar du också en aktuell arkivförteckning.

Gå direkt till Samlingarna

Under många år har Spelmansförbundets originalarkiv funnits i stadshuset i Malmköping men i samband med en ombyggnad där blev arkivet hemlöst och fick flytta. Arkivet finns sedan november 2018 i Nyköpings stadsarkivs föreningsarkiv som ligger på Östra Rundgatan i Nyköping. Arkivet är tillgängligt för forskning. Kontakta spelmansförbundets arkivarie om du vill studera något i arkivet eller om du vill ha hjälp med att hitta något som finns i våra samlingar.

Mycket i samlingarna är digitaliserat och vi jobbar fortlöpande med att sortera och digitalisera material för att göra det tillgängligt för så många som möjligt.

I föreningslokalen på Siegrothsvägen 2 i Malmköping finns biblioteket bestående av böcker, skivor och mycket mer. Är du intresserad av ett besök för att botanisera bland vårt material är du alltid välkommen att kontakta någon i styrelsen eller arkivarien för att avtala en tid.

I samband med flytten av originalarkivet beslutade vi även att deponera allt vårt ljudmaterial såsom rullband, kassettband och filmer till Svenskt Visarkiv där de nu finns i specialanpassade lokaler. Alla inspelningarna är digitaliserade och finns i vårt digitala arkiv. Lyssningskopior i form av CD-skivor finns i lokalen i Malmköping.

Smakprov från samlingarna hittar du i vårt arkivrum här på hemsidan.

Gå till Samlingarna!


Kommentarer

Samlingarna — 11 kommentarer

 1. Hej!Jag har en fråga ang.2 spel- män,Anders Gustaf Andersson och Johan Petter Andersson båda med anknytning till Tveta utanför S-tälje.Enligt arkivet ska det finnas 3-4 st. låtar efter dessa.Hur går jag till väga för att få tag i dessa noter?/ Tack på förhand. Med vänliga hälsningar Jarmo.K.

  • Hej!
   Jag har letat och hittar dem inte. Jag skickar frågan vidare till Arne Blomberg så får vi se om han vet något.
   /Kerstin

  • Hej Jarmo. Var i arkivet har du hittat uppgiften att det finns noter? AG Andersson var morfar till Thure Enberg, som är väl känd. Thure var gehörsspelare men lärde sig lite noter på äldre dar. Några noter efter Thure känner jag inte till, men det finns en inspelad intervju som jag gjorde 1971 – insp. 117. Se mediaförteckningen på http://www.samlingarna.sormlandsspel.se/wp-content/uploads/2018/09/ssf_media.xls. Thure, hans morfar o Johan Petter finns i personregistret på hemsidan. Hälsning! Arne Blomberg

   • Hej Arne!Det ska finnas 3 eller 4 låtar bevarade som sannolikt är identiska med “Lotorpens”.Samlingarna/Personer A.G.Andersson.Din fråga är befogad, det står inget om noter personarkivet. I min enfald fick ordet, /bevarade/ mig att tro att låtarna har blivit notsatta.Då är min fråga:På vilket sätt är dessa låtar bevarade?

    Länken Du skickade med ditt senaste svar har jag ej lyckats öppna ännu, men snart så.

    Tack för all info så länge.
    Med vänliga hälsningar Jarmo/Lina hage/Södertälje

   • Hej Arne!Du kan bortse från min senaste fråga.Jag lyckades ladda hem länken med ljudinspelningar.Datorn här hemma är defekt så jag använder mobilen istället. Kan vara att den är begränsad jämfört med en dator.Nu vet jag iallafall hur låtarna är bevarade.Ni ska ha tack för all hjälp. Med vänliga hälsningar Jarmo

 2. Hej

  Är intresserad av dessa två artiklar om Riksspelman Hartman i Bångbro, men båda är inscannade/upplagda så att texten längst ut till höger hamnat utanför bild. Skulle således önska få tillgång till vad som står där, om möjligt. Bor i Örebro och har ej möjlighet besöka arkivet, så hoppas det går att lösa. Mvh Pernilla S

  1956-12-01-Carl-Hartman-Bångbro-blev-Hazeliusmedaljör (DN)
  1960-05-21-Carl-Erik-Hartman-riksspelman-nalkas-nittio-med-massor-av-hobbies

  • Hej Pernilla
   Vårt arkiv är f.n. nerpackat och hemlöst. Jag kan inte hjälpa dig den vägen.
   Artikeln i DN sänder jag per mejl, den har jag hämtat i DNs arkiv.
   Den andra klarar jag inte…
   /Arne Blomberg

 3. Hejsan
  Jag undrar hur långt i förväg man måste beställa tid för att besöka biblioteket?

  mvh
  Helena

  • Hej,
   Du kontaktar Leif eller Inga-Britt ovan och bokar en tid. Ni bestämmer själva tillsammans när det finns en tid som passar er båda.
   Hälsning Markus

 4. Hej! På Google hittar jag en tidningsartikel /28.9.1962/från er webbsida med min morfar Anders Juhlin som berättar om spelmanslivet mm i Zorns Gopsmorstuga
  Har ni den arkiverad så att jag kan köpa en papperskopia alt en scannad variant?
  Mycket tacksam!
  Mikael Norlin
  Mora

  • Hej Mikael, Tidningsartiklarna finns bevarade i spelmansförbundets arkiv, dessa har scannats och därefter publicerats på hemsidan. Du finner scannad fil under ”Samlingarna”->”Tidningsklipp”. För ytterliggare info kontakta Leif Epel leffe@epel.se.
   Hälsning Markus Kviberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *