Samlingarna

Spelmansförbundets samlingar har fått ett eget rum på hemsidan. Där finner du tusentals låtar, foton, klipp, inspelningar mm.

Gå direkt till Samlingarna

Den 26 september 2018 fick vårt arkiv äntligen en ny hemvist i Nyköpings stadsarkiv. Under många år har arkivet förvarats i Malmköpings gamla stadshus och planer hade under en längre tid funnits att hitta lämpligare förvaringslösning. Frågan blev plötsligt akut hösten 2017 då Flens kommun meddelade att vi inom kort måste utrymma arkivlokalen eftersom de hade planer för ny verksamhet i lokalerna. Vi fick snabbt packa ner allt material och Flens kommun erbjöd sig att tillfälligt förvara kartongerna i deras stadsarkiv.

Efter många interna diskussioner, studiebesök och kommunikation med Arkiv Sörmland, Sörmlands Museum och Nyköpings stadsarkiv kom vi till slut fram till att bästa lösningen var att tills vidare förvara arkivet i Nyköpings stadsarkiv. Förbundet kvarstår dock som ägare av handlingarna. Arkivet blir inom kort (januari 2019) öppet för allmänheten och de som vill få tillgång till handlingarna får vända sig direkt till Nyköpings stadsarkiv för öppettider och hjälp att begära ut önskade handlingar. Forskarsalen är belägen i det fina nybyggda Länsmuseet Södermanlands Museum.

I samband med flytten beslutade vi även att deponera allt vårt ljudmaterial såsom rullband, kassettband och filmer till Svenskt Visarkiv där de nu fått komma till lokaler som är specialanpassade för just denna medietyp. Alla dessa inspelningar är digitaliserade och finns att tillgå via vårt bibliotek i form av CD-skivor och vårt digitala arkiv.

I föreningslokalen på Siegrothsvägen 2 i Malmköping finns biblioteket bestående av böcker, skivor och mycket mer. Är du intresserad av ett besök för att botanisera bland vårt material är du alltid välkommen att kontakta någon i styrelsen för att avtala en tid.

Våra duktiga och kompetenta arkivarier jobbar ständigt med att ordna och digitalisera arkivmaterialet för att det ska vara så tillgängligt som möjligt för så många som möjligt.

Smakprov från samlingarna hittar du i vårt arkivrum här på hemsidan.

Gå till Samlingarna!


Kommentarer

Samlingarna — 11 kommentarer

 1. Hej!Jag har en fråga ang.2 spel- män,Anders Gustaf Andersson och Johan Petter Andersson båda med anknytning till Tveta utanför S-tälje.Enligt arkivet ska det finnas 3-4 st. låtar efter dessa.Hur går jag till väga för att få tag i dessa noter?/ Tack på förhand. Med vänliga hälsningar Jarmo.K.

  • Hej!
   Jag har letat och hittar dem inte. Jag skickar frågan vidare till Arne Blomberg så får vi se om han vet något.
   /Kerstin

  • Hej Jarmo. Var i arkivet har du hittat uppgiften att det finns noter? AG Andersson var morfar till Thure Enberg, som är väl känd. Thure var gehörsspelare men lärde sig lite noter på äldre dar. Några noter efter Thure känner jag inte till, men det finns en inspelad intervju som jag gjorde 1971 – insp. 117. Se mediaförteckningen på http://www.samlingarna.sormlandsspel.se/wp-content/uploads/2018/09/ssf_media.xls. Thure, hans morfar o Johan Petter finns i personregistret på hemsidan. Hälsning! Arne Blomberg

   • Hej Arne!Det ska finnas 3 eller 4 låtar bevarade som sannolikt är identiska med ”Lotorpens”.Samlingarna/Personer A.G.Andersson.Din fråga är befogad, det står inget om noter personarkivet. I min enfald fick ordet, /bevarade/ mig att tro att låtarna har blivit notsatta.Då är min fråga:På vilket sätt är dessa låtar bevarade?

    Länken Du skickade med ditt senaste svar har jag ej lyckats öppna ännu, men snart så.

    Tack för all info så länge.
    Med vänliga hälsningar Jarmo/Lina hage/Södertälje

   • Hej Arne!Du kan bortse från min senaste fråga.Jag lyckades ladda hem länken med ljudinspelningar.Datorn här hemma är defekt så jag använder mobilen istället. Kan vara att den är begränsad jämfört med en dator.Nu vet jag iallafall hur låtarna är bevarade.Ni ska ha tack för all hjälp. Med vänliga hälsningar Jarmo

 2. Hej

  Är intresserad av dessa två artiklar om Riksspelman Hartman i Bångbro, men båda är inscannade/upplagda så att texten längst ut till höger hamnat utanför bild. Skulle således önska få tillgång till vad som står där, om möjligt. Bor i Örebro och har ej möjlighet besöka arkivet, så hoppas det går att lösa. Mvh Pernilla S

  1956-12-01-Carl-Hartman-Bångbro-blev-Hazeliusmedaljör (DN)
  1960-05-21-Carl-Erik-Hartman-riksspelman-nalkas-nittio-med-massor-av-hobbies

  • Hej Pernilla
   Vårt arkiv är f.n. nerpackat och hemlöst. Jag kan inte hjälpa dig den vägen.
   Artikeln i DN sänder jag per mejl, den har jag hämtat i DNs arkiv.
   Den andra klarar jag inte…
   /Arne Blomberg

 3. Hejsan
  Jag undrar hur långt i förväg man måste beställa tid för att besöka biblioteket?

  mvh
  Helena

  • Hej,
   Du kontaktar Leif eller Inga-Britt ovan och bokar en tid. Ni bestämmer själva tillsammans när det finns en tid som passar er båda.
   Hälsning Markus

 4. Hej! På Google hittar jag en tidningsartikel /28.9.1962/från er webbsida med min morfar Anders Juhlin som berättar om spelmanslivet mm i Zorns Gopsmorstuga
  Har ni den arkiverad så att jag kan köpa en papperskopia alt en scannad variant?
  Mycket tacksam!
  Mikael Norlin
  Mora

  • Hej Mikael, Tidningsartiklarna finns bevarade i spelmansförbundets arkiv, dessa har scannats och därefter publicerats på hemsidan. Du finner scannad fil under ”Samlingarna”->”Tidningsklipp”. För ytterliggare info kontakta Leif Epel leffe@epel.se.
   Hälsning Markus Kviberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *