Vals i C-dur efter Vilhelm Löthman

Carl Wilhelm Löthman, Vingåker.

Carl Wilhelm Löthman, Vingåker.

Lantbrukare från Vadsborg, Västra Vingåkers. Född 11/11 1866 i Bottens soldattorp, Julita. Son till soldaten Jonas Löthman och Anna Lotta Ersdotter. Gift med Sofia Andersson.

Löthman var först lantbrukare i sin födelsesocken men flyttade år 1909 till Västra Vingåker, där han som arrendator innehade en gård Stubbetorp till år 1929, då han köpte sig ett ställe (Vad) i Västra Vingåker, där han sedan var bosatt.

I hans släkt fanns inga spelmän och han fick på egen hand lära sig spela fiol. Redan vid tolv års ålder började han. I Julita bodde vid den tiden en spelman och mjölnare vid namn (Albert) Boström, som dog i början av 1900-talet, och av denne lärde sig Löthman en hel del låtar och melodier och de spelade ofta tillsammans på en mängd danstillställningar, då Löthman var ung.

– Jag har spelat i många socknar och tjänat mycke pengar med fiolen, men far tog pengarna ifrån mig och då miste jag hågen, sade Löthman och tillade:
– Sen dess har jag mest spelat för nöjes skull.

Löthman spelade också tillsammans med Vilhelm Andersson från Näs i Västra Vingåker, ja, till och med Widmark var vid åtskilliga tillfällen hans spelkamrat och vid de tillfällena skötte Widmark sekunden.

– Och det gjorde han på ett mästerligt sätt, framhöll Löthman. Båda hade en gång – det var år 1882 – när Löthman var dräng på Skobokvarn – spelat på Skenäs hos baron Palmstierna.

Löthmans repertoar skall ha varit mycket rikhaltig. Sålunda framhåller han, att han en gång spelat i tre nätter utan att behöva ta om en enda låt.
(Andersson Olof, Sörmländska låtar)

En av låtarna var en trevlig vals i C-dur – borde passa harpolekarna bra!

Lyssna på vals efter Vilhelm Löthman, Kapellet Spiskroken.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *