En initiativrik skomakare från Ludgo…

Det kom ett foto från Annica Karlsson, en släktbild med hennes farfars far Carl Fredrik Hildebrand i mitten. Bilden bekräftar att det verkligen var Carl Hildebrand i Ludgo som objuden deltog i den stora Riksspelmansstämman på Skansen 1910.

Anders Zorns spelmanstävling på Gesundaberget 1906 hade fått efterföljare i hela landet och 1910 var det dags för en nationell manifestation. Det blev en spelmansstämma, inte en tävling – Zorn ansåg att man inte kan ställa olika traditioner mot varandra.

De främsta spelmännen från de regionala tävlingarna inbjöds till stämman och från Sörmland inbjöds Albert Boström, Anders Andersson och Axel Wester. Alla tre reste till Stockholm och det gjorde alltså även Carl Hildebrand. På det officiella fotot av deltagarna står Hildebrand strax bakom Anders Andersson.

Hildebrand hade tidigare bott i Stockholm, och kanske blev han ciceron åt Anders Andersson och de övriga. Stämman ägde rum lördag-måndag 6-8 augusti och spelmännen anlände på fredagen. De inkvarterades i en skola på Östermalm – i hörnet av Linné- och Skepparegatorna och där blev det givetvis spela av. En tidningsartikel skildrar samvaron och illustreras med en bild av ett dussin spelmän uppställda på skolans trappa. Hildebrand står i mitten av främsta raden. (En tydligare bild finns i Jamtlis bildarkiv). Blyg var han väl inte, Hildebrand…

Carl Hildebrand var skomakare och spelman, han bodde sedan 1865 i Öster Malma, Ludgo socken och några av hans melodier finns bevarade i Nils Denckers uppteckningar efter Gustaf Alfred Andersson, Ludgo. Han var östgöte, född 19/12 1833 i Tåby s:n. Östergötland.

Uppteckningar av Nils Dencker efter Gustaf Alfred Andersson, 1934 och 1935

Uppteckningar av Olof Andersson.efter Albert Hjalmar Asp. Nr 463, 466.

Mer personalia:

Han bodde tidigare i Stockholm, flyttade 1865 till Ö Malma i Ludgo socken och från 1893 bor han i Skogstorps kvarnplats, Ny­kyrka s:n.

Carl Fredrik Hildebrand, f. 1833-12-19 i Tåby, Östergötland
H. Fredrika Am. Nordgren, f. 1838-03-06 i Södertälje
D. Josefina Amalia, f. 1861-12-26 i Stockholm
D. Carolina Sofia, f. 1863-12-13 i Stockholm
S. Carl Oscar Rudolf f. 1873-09-17 i Ludgo

Carl Fredriks föräldrar var skräddaren Jonas Hildebrand f. 1786-02-11 i Mogata och Maria Christina Weselius, f. 1787-05-07 i Landeryd. Familjen bodde på Oxtorps ägor, Tåby socken på Vikbolandet.

2012-07-10 Arne Blomberg


Kommentarer

En initiativrik skomakare från Ludgo… — 1 kommentar

  1. det blir säkert trevligt med nya leyaten på hemsidan,hoppas det fis folksom kan och vill jobba med den bara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *