Nytt i våra bokhyllor

Harpan och järnet bokomslagGillar du harpor eller känner du någon som gillar harpor?
HARPAN OCH JÄRNET Järnbrukens musik under 500 år
Den perfekta gebortboken antingen till sig själv eller till någon annan, Norra Upplands järnbruk och deras speciella förhållande till nyckelharpan under seklernas gång. Skrönor, sagor och sanna berättelser om de olika bruken, deras ägare och storspelmännen som levat och lever. Tradition och vackra bilder i ett snyggt praktexemplar. Skrivet av den välkände “spelmansjournalisten” Peo Österholm. Vackra fotografier av Ewa Wernlid.  Mycket informativ och lättläst.

Som förr – äldre dansformer från Gästrikland

Ett praktverk av dansforskaren Benno Eriksson i GävleSom förr bokomslag1. Boken började han med på 60-talet och nu har han kommit i land. Innehåller 7 CD DVD vilket gör att hans livsverk som dansforskare blir tillgängligt för oss alla. Alla melodier finns i separat notbok. Han beskriver alla danser som han funnit i Gästrikland, danstillfällen, former och typer. Henry Sjöberg citeras för att ge den historiska bakgrunden.

Bodil Juras Arbetarbladet skriver så här;

“Gävlebon Benno Eriksson är en riktig nörd. Det måste vara något av det finaste som man kan vara- Hans envishet har resulterat i den hittills största och stoltaste av Gästrikeböcker. I det smalaste av ämnen.”
“Är det en dokumentation för museum? Ingalunda. Det här är en praktfull bok som orangeglatt och ogenerat kräver uppmärksamhet. Den berättar om hur man dansade förr, I lador och på dansbanor.
Benno beskriver hur han och spelmannen Tony Wrethling reste runt och besökte äldre, som inte hade dansat sedan de gifte sig. Men stegen fanns där. Benno bjuder upp till en polska med Linnea Södergren född 1898; “hon var mycket säker på sina steg”. och dansade hambo bakänges med Agnes Eriksson född 1903.

Boken är en tungviktare väger 2,5kg men är uppdelad på en lättläst bok med berättelser och
dansbeskrivningar. Nothäfte och 7 CD/DVD för musik och filmupptagningar av danserna.
Skrivet av en älskvärd nörd men mycket njutningsfull för oss vanliga normalintresserade.

 

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *