Gärna polskor till dans

Cd-folder 1Riksspelmännen Christer och Kristina Samuelsson från Mjölby (andrapristagare vid Pelle Forstävlingen 2015) har tillsammans med Katarina Hammar­ström, Vånga kommit ut med en CD.
Två fioler och cittra!

Mycket har hänt sedan slängpolskan återuppstod som dans på 1970-talet. Jag minns hur vi experimenterade för att få musiken och dansen att passa ihop. Hur jämn skulle takten vara, vilket tempo var bäst, vilken tidsålder försökte vi egentligen efterlikna? Den diskussionen finns nog också idag, men polskan har verkligen väckts till liv och nya generationer spelmän och dansare upplever glädjen och djupet i det gamla materialet.

Christer och Kristina är skickliga fiolspelmän och Katarinas kraftfulla cittraspel förstärker rytmiken.
Den ”jämna” polskan har ju inte alls glömt markeringen av ettan.

19 låtar, mest slängpolskor från Östergötland, Småland, Skåne och Närke samt några egenkomponerade, Kristina och Christer är duktiga låtmakare. Några andra danslåtar bidrar till den lyckade blandningen.

Även om de gamla pollonesserna är musikaliskt avancerade bygger de ändå på samma manér och en CD med bara slängpolskor kan bli för mycket av det goda.
Omväxling förnöjer ju och Christer och Kristina turas om att spela melodi och komp, men mest är det Christer som drar. Lite synd, jag gillar Kristinas spel och fraseringar och skulle gärna höra fler polskor med henne, gärna också ett skånskt solonummer, Kristina är ju skånska…

Variationen förstärks ytterligare av cittran, som ibland är med och ibland vilar. Dessutom finns som sagt några andra danslåtar instuckna. Ja, där finns ju också Herr Arnes schottis – parets uppvaktning på min 75-årsdag hösten 2015, men det står att schottisen är till Arne Blomgren.
Det är fel, den var ju till mig. Jag minns det säkert. Jag var där!

En CD att dansa till eller bara lyssna. Skickliga spelmän, bra låtar! Dansant!

Arne Blomberg

Ett par ljudande exempel:

Polska i D-moll ur Sven Donats notbok, Ormesberga

 

Peterspolskan av Kristina Samuelsson, födelsedagspolska till Peter Pedersen.
Mitt favoritspår!


Skivan beställer du från christersamuelsson61@gmail.com

Cd-folder 3a

 


Kommentarer

Gärna polskor till dans — 2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *