Syndaskrynklet fullt accepterat!

Att östgöten Erik Pekkari fick Zornmärket i guld vid riksspelmansstämman i Borås vet väl alla idag (Grattis Erik !!!). Det är väl det första guldmärket som tilldelats en dragspelare och det är därmed den slutgiltiga  acceptansen av dragspel i Zorn-sammanhang – åtminstone durspel, ska kanske tilläggas.

Det har gått 39 år sedan jag ställde till oreda genom att förmå trädgårdsmästaren och dragspelaren Gustav Larsson – Vappersta-Lasse – att spela upp på riksspelmansstämman Kringellek i Södertälje 1973. Det blev ett rabalder och zornnämnden tillsatte en stadgerevisionskommitté för att förhindra liknande tilltag i framtiden.

Jag skrev om historien för flera år sedan och har nu uppdaterat den med årets händelse.

Artikeln är idag både rolig och rörande – läs den gärna!

Arne Blomberg

Zornmärket och syndaskrynklet – rev 2012


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *