Arne får medaljen

I dagarna tilldelas Arne Blomberg tidigare nämnd medalj. Se kalendern.

Så här står det på Nordiska museets hemsida:

“Hembygdsvårdande gärning
Medaljen för hembygdsvårdande gärning delas ut till inom kulturminnesvården förtjänta personer. Medaljen har tidigare delats ut till landsantikvarier, hembygdsvårdare, meddelare och till personer som inom forskning eller dylikt nedlagt speciella förtjänster.

Bilden tillhör Nordiska museet, Foto: Peter Segemark

Arne Blomberg, Linghem 
tilldelas medaljen för hembygdsvårdande gärning. Riksspelmannen och kulturpersonligheten Arne Blomberg har i över femtio år samlat, arkiverat och levandegjort äldre spelmäns musik, uppteckningar och levnadsbeskrivningar i sin hembygd i Sörmland. Han var initiativtagare till skapandet av hemsidan Sörmlands musikarkiv, som innehöll en mängd uppteckningar och inspelningar som han varit med och samlat in (finns numera under Samlingarna). Som aktiv folkmusiker har han spelat i många grupper och konstellationer. Under sina framträdanden har han försökt levandegöra den lokala bygdens låttradition men också berättat om spelmän och bygden. Med bland annat artiklar, föreläsningar och konserter har Arne Blombergs insats inom den svenska folkmusiken fått en möjlighet att leva vidare i framtiden.”


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *