Fortsatt rea och material till arkivet

God fortsättning på det nya året! Här kommer årets första inlägg.

Som många säkert noterat skulle spelmansförbundets rea nu vara slut. Rean på spelmansförbundets material togs emot väl. Många av er har beställt material och vi hoppas att notböcker och dylikt kommer nyttjas flitigt. Flera av utgivningarna har blivit slutsålda, vilket på ett sätt är glädjande. Detta material gavs inte ut för att ligga och damma igen på hyllor i arkivet, det är till för att användas. Styrelsen tog därför beslutet att förlänga rean ytterliggare. Så om du ännu inte kommit till skott – passa på att botanisera i butiken och gör sedan din beställning!

Som de flesta av er säkert känner till donerades Trosa-spelmannen Claes Hagströms samlingar till spelmansförbundet i och med Claes bortgång. Leif och Inga-Britt Epel gjorde (och gör) ett fantastiskt jobb med att gå igenom detta material. Mycket av materialet sändes vidare till visarkivet och en del finns kvar i vårt eget arkiv. För att komplettera materialet och få en bättre bild av själva Claes besökte Epel för en tid sedan Claes fru Vera och intervjuade henne. Vera kunde förmedla fler uppgifter till Leffe som nu även kommer förbundet till glädje.
När jag nu firade jul i mitt föräldrahem i Trosa fick jag beskedet att vår granne Vera Hagström lämnat jordelivet i december. Det slog mig då återigen hur viktigt det är att försöka ta tillvara på de tillfällen som ges. Det är så lätt att skjuta upp saker till morgondagen men då kan det vara för sent. Vilken tur att Leffe inte sköt på besöket till Vera.
Passa på att dokumentera dem ni har i er närhet! Spela in, filma, intervjua, ta kort! Man vet aldrig när det är för sent.
(Om du vill läsa mer om Claes kan du göra det under Spelmansminnen. Materialet fylls på varefter tid finns.)

På tal om kort och bilder. I spelmansförbundets arkiv finns mängder av kort från svunna tider. Detta är en guldgruva för oss som lever idag. När vi nu fått den gåvan från tidigare generationer så borde vi väl inte vara sämre? Vi borde snarare vara ännu bättre på att samla in bilder och material till arkivet så att kommande generationer kan gräva i material även från vår tid. Allra helst eftersom det är så mycket lättare för oss idag med den teknik som finns till hjälp. Tyvärr så är inte fallet så. (Leffe Epel nämnde även detta i förra inlägget.)
Skjut därför inte upp det till imorgon utan ta idag och samla ihop dina bilder som du tror kan vara till glädje i framtiden. Stort som smått! Tag sedan kontakt med Leif Epel, Arne Blomberg eller Markus Kviberg för att överlämna dessa till förbundet. Överlämnandet kan ske på många olika sätt, t.ex via en CD-skiva, ett USB-minne eller överföring via internet – beroende på vad du har för utrustning. Även “analoga” bilder är givetsvis av stort intresse.
Vi ser fram emot att höra av dig!

Allt gott inför 2013!
Markus Kviberg


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *