Låtspelaren 40 år

Lyssna på Låtspelarens inslag: Vecka 12, 1975
Låtspelaren
(Nytt program nästa vecka!)

Riksspelmansstämman i Södertälje 1973 – Kringellek – behövde ett modernt sätt att informera om program mm. Det blev en överbliven telefonsvarare från mitt (Arne Blombergs) jobb. Bandkassetten byttes mot en som rymde 3-4 minuters uppspelning och ett nytt telefonabonnemang skaffades.
Låtspelaren var född!

Info i Sörmlandslåten, klisterlappar på många ställen och ryktet gjorde att påringningarna ökade och ökade. Nytt program varje vecka – nyinspelat material och klipp ur arkivet blandades med låtar från nya skivor.

Jag arbetade på ett företag som utvecklade teknik till SR och de kommande lokalradiostationerna, bl.a. ett telefonsystem för att göra intervjuer. Landets lokalradiotekniker undervisades och Låtspelaren var lämplig att ringa upp till. När telefonapparaterna levererades satt en klisterlapp på varje och då och då när det var programtid över fick låtspelaren spela på radio. Och intresserade lyssnare började ringa…

På den tiden hade Televerket monopol på telefonsvarare. Abonnenten skulle ha tillstånd och det hade ju inte spelmansförbundet. En av förbundets medlemmar hade tillräckligt hög position i verket för att veta att man var på väg att statuera exempel mot olaga innehav av telefonsvarare. Ett tips om detta kom till mig och dagen efter hade förbundet givetvis ansökt om det erforderliga tillståndet. Faran avvärjd!

Efter varje radioinslag rimgde många lyssnare förgäves, det tutade ju upptaget. Det blev många felanmälningar på det belastade numret och många ringde nummerupplysningen för att få rätt nummer. En trevlig dam från Televerket ringde och erbjöd att Låtspelaren skulle få heta Fröken folkmusik och hamna blande de andra fröknarna – Fröken ur, Fröken väder m.fl.

Men allt har en ände. I början av 1979 flyttade familjen till Nyköping och teefonabonnemanget sas upp. Under åren hade 40-50.000 samtal registrerats och det var nog många som saknade veckans låt.

Många av inslagen finns kvar bland förbundets ljudinspelningar och några exempel kommer på hemsidan under några veckor.

Arne Blomberg

 


Kommentarer

Låtspelaren 40 år — 2 kommentarer

  1. Pingback: Låtspelaren v. 16, 1975. Ivar Boström! | Södermanlands Spelmansförbund

  2. Pingback: Lögn om fonografcylindern… Låtspelaren 8-15 april 1975 | Södermanlands Spelmansförbund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *